,

POTRIES CELEBRA EL 9 D’OCTUBRE AMB CANT D’ESTIL I MUIXERANGA

El dia 8 d’octubre Potries será seu del Dia Valencià del Cant d’Estil.

Jonatan Penalba tancarà la jornada del dia 8 i la Muixeranga de la Safor el dia 9

(POTRIES, 03/10/2018).– El proper dia 8 d’octubre Potries es convertirà en la seu valenciana del Cant d’Estil. La Generalitat Valenciana convoca per 3er any consecutiu, la celebració de 2 dies de Cant Valencià d’Estil, un a la ciutat de València (dia 7), com ja és habitual des de 1998, i l’altre al municipi de Potries el dia 8, donat que aquest any el municipi saforenc ostenta la distinció de ser Capital Cultural Valenciana. Durant aquests dos dies, un grup de cantadores i cantadors que compten amb una expressivitat vocal apassionada mostraran perquè el cant d’estil i les albaes de l’Horta són les manifestacions de música tradicional valenciana que omplen més intensament el cor dels bons aficionats.

L’actuació itinerant començarà a la Plaça de l’Ajuntament a les 17,30 hores i transcorrerà durant quasi 3 hores,en les quals com explica l’alcaldessa, Assumpta Domínguez: “Les places i els carrers més emblemàtics de Potries es convertiran en l’escenari idoni per reproduir l’ambient artístic i festiu de les cantaes i les nits d’albaes”. La ronda acabarà en l’escenari situat a la mateixa Plaça de l’Ajuntament on els assistents podran assaborir asseguts la destresa dels nostres cantadors, versadors i músics.

La jornada compta amb el suport de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, i sota la coordinació de Jordi Reig, es comptarà amb cantadors de la talla de: María José Ruiz “Marisé de Montolivet”, Teresa Segarra, Ma. Amparo Hurtado, Noèlia Llorens “Titana”, Emilio Luís “Milio del Puig”, Toni Guzman, Jacint Hernández i Christian Penalba, de l’Alcúdia, amb els versadors: Vicent Ribelles “Vicent de Rosa” i Salvador López Mafé “Boro de Paterna”, tot amb l’acompanyament de músics de vent de Bétera, músics de corda de Godella i els Dolçainers «Canya Badà», d’Ondara.

El fermall d’or el posarà l’actuació, al mateix escenari de la Plaça de l’Ajuntament, l’actuació a les 22 hores de Jonatan Penalba.

Penalba és un jove i precoç “cantaor” que als 5 anys ja cantava albaes, amb una veu que ha estat educada pels seus estimats mestres: Pep Moreno i la gran Victoria Sousa “Victorieta”, que ens presentarà el seu primer disc “De soca-rel” un disc d’un jove del nostre temps enamorat de la tradició, i per això aborda aquesta tradició amb aires renovats i actuals.

Bonítol, teatre, costumisme i muixeranga completaran l’amanida de sensacions.

Les activitats començaran el divendres dia 5 amb l’espectacle de teatre de la companyia valenciana CRIT, amb l’obra “L’Espill” que s’integra dins el projecte intremunicipal: “Teatre de Butxaca”, que Potries desenvolupa amb altres municipis valencians per tal d’apropar el teatre de qualitat als xicotetes municipis rurals.

El dissabte 6 s’inaugurrà la exposició ubicada a l’Ajuntament, de Pintura i escultura de l’artista plàstic JERE, la seua obra es deixa tocar, s’escolta, s’assaboreix. En un món cada vegada més artificial tot allò que és proximitat, que ens connecta amb les arrels i la nostra identitat és allò que no hem de perdre de vista per que per sobre de tot ens humanitza.

Obligat és el tradicional concurs local de Bonítol al Forn, un plat molt típic en la cuina casolana de Potries i que des de fa diversos anys compta amb el seu propi concurs, on els homes i les dones de Potries mostren la seua destresa en cuinar aquest complex plat, i serveix d’excusa per a compartir taula i vetllada de dissabte 7.

Tampoc podia faltar a la celebració una altra de les manifestacions culturals més identificatives del territori valencià, més des de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat la Muixeranga d’Algemesí. Per això la Muixeranga de la Safor, serà l’encarregada de tancar els actes del 9 d’octubre de la Capital Cultural Valenciana, el mateix dia 9 a les 12 hores a la plaça del País Valencià.

Domínguez convida “a tots els nostres veïnes i veïns de la Safor i la Valldigna, a vindre a Potries a celebrar la festa dels valencians, perquè hem volgut oferir un conjunt d’elements de la nostra cultura i tradició, que ens faça sentir encara més poble i reforce les nostres identitats”.

Més informació