Què són?

Les festes patronals de Potries estan dedicades a Santa Rita, la Mare de Déu del Carme, la Divina Pastora, la Mare de Déu del Pilar i al Santíssim Crist de l’Agonia. Són unes festes tradicionals, amb actes religiosos, música, pólvora i diversió, on tot el poble s’uneix i participa amb una forta implicació de les Confraries i els festers i les festeres.

Tots els anys les festes comencen amb la Festa de Santa Rita, patrona dels Jubilats i Jubilades de Potries. Amb una cercavila amb la banda de música pel poble i el trasllat de Santa Rita des de la llar dels jubilats i jubilades fins a l’església parroquial on se celebra una missa en honor a Santa Rita.

A la nit es realitza la tradicional Festa de la Baixà, amb una cercavila pels carrers del poble fins a l’ermita per arreplegar els festers i les festeres amb les autoritats municipals i la Banda de Potries. Des de l’ermita s’inicia la Processó de la Baixada de les imatges del Santíssim Crist de l’Agonia i la Divina Pastora fins a l’església.

La Festa de la Mare de Déu del Carme es troba molt arrelada a Potries, i els confrares organitzen actes durant tot el dia. Al matí, després de la tradicional despertà, hi ha un esmorzar col·lectiu. Després es realitza la tradicional cercavila pels carrers del poble, que acaba en l’església on se celebra una solemne missa en honor a la Mare de Déu del Carme cantada per la Coral de Potries. En acabar els confrares i totes les que vulguen acompanyar-les comparteixen un dinar. A la posta de sol, els confrares es reuneixen per fer una cercavila pel poble i a continuació totes juntes desfilen en solemne processó en honor a la Mare de Déu del Carme.

La Festa de la Divina Pastora està organitzada per les festeres joves del poble. Al matí es realitza la tradicional despertà i el posterior esmorzar. A migdia hi ha una cercavila pel poble fins a l’església parroquial on se celebra una missa solemne en honor a la Divina Pastora cantada per la coral de Potries. A la vesprada hi ha una gran cavalcada de disfresses pel poble. Al final del dia s’organitza una cercavila per arreplegar les festeres de la Divina Pastora acompanyades pels festers per acabar en l’església, on s’inicia la solemne processó en honor a la Divina Pastora.

La Festa de la Mare de Déu del Pilar està organitzada pels festers joves del poble. Comença la festa, amb la tradicional despertà i el posterior esmorzar. Al migdia s’organitza una cercavila per arreplegar els festers de la Mare de Déu del Pilar acompanyats per les festeres i assistir a la missa solemne en honor a la Mare de Déu del Pilar cantada per la coral de Potries.

En acabar se sol celebrar un dinar on estan convidats tots els habitants del poble. A última hora de la vesprada s’arrepleguen els festers de la Mare de Déu del Pilar acompanyats per les festeres en una cercavila per acudir a l’església on parteixen tots en solemne processó en honor a la Mare de Déu del Pilar.

El dia de la Festa del Crist de l’Agonia comença amb la tradicional despertà a primera hora del matí. Al migdia, es realitza una cercavila amb les autoritats municipals acompanyades per la Banda de l’AAM Sant Blai de Potries. A la vesprada es realitza una cercavila pels carrers del poble per arreplegar els Festers i les Festeres amb les Autoritats Municipals i la Banda de Potries per anar fins a l’església, on se celebra una solemne missa en honor al Santíssim Crist de l’Agonia cantada per la coral de Potries. En acabar surten tots en solemne processó en honor al Santíssim Crist de l’Agonia i fan la tradicional pujada de la imatge a l’ermita junt amb la Divina Pastora.

Totes aquestes festes van acompanyades de molta pólvora amb despertades, mascletades, castells de focs d’artifici, i també, com no podria ser d’altra manera, sempre ambientades amb música, on la banda de l’AAM Sant Blai de Potries té un lloc principal, però també amb dolçaines i tabalets, les tradicionals orquestres o les més modernes discomòbils per a les revetlles.

© Copyright - Ajuntament Potries