La Ruta de l’Aigua al seu pas per Potries

El recorregut comença a l’Ajuntament, on es conserva una porta amb cinc panys relacionada amb el sistema de distribució de l’aigua. Continua l’itinerari pel poble, passant per les restes d’un antic pou públic i un vell llavador a la séquia del Rebollet. Eixint del nucli urbà, vorejarem el riu Serpis gaudint del singular espai agrari fins a un mirador per endinsar-nos al voltant del partidor d’aigües de la Casa Fosca, amb una zona d’esplai i una senda amb elements del sistema, com un anivellador d’aigües, la fila de la Catorzena o els restes d’una sénia. Tornarem pel mateix recorregut fins a l’encreuament del partidor d’aigües de la Casa Clara, on ens dirigirem. És el segon gran element d’assignació del cabal d’aigua que correspon a les séquies. Tornarem al poble per dirigir-nos a l’antic molí d’Aynat, que aprofitava la força de l’aigua des d’almenys el segle XV, hui transformat en un magnífic establiment hostaler que rep el nom de Molí Canyar.

Informació Punt a Punt

Panells, Mapa i Fullet

Entrades

Ruta guiada: 3,5 €

Ruta per a escolars: 2,5 €

Ruta de l’aigua + ruta urbana: 6 €

1 Ruta + entrada al museu: 5,5€

1 Ruta + entrada al museu (grups): 4€

Ubicació

Carrer del Cup, nº 6

Tel: 96 280 05 88

Extensió 5

cassoleria@potries.org

Contacta’ns

Els camins de Sotaia

El llibre Diari de Sotaia de Joan Pellicer remarcava el vell tòpic literari del beatus ille (l’elogi de la senzillesa i l’austeritat de la vida al camp enfront de la vana agitació de la ciutat). Sutayha (que vol dir “la terrassa, l’enllosat, la safa de l’almàssera”) va ser el nom que li van ficar els musulmans per semblar-se a un terrat, una planura, un espai que esperaven fos llaurat i conreat.

Els Camins de Sotaia és un passeig que combina les descripcions de l’evolució dels paisatges culturals de l’aigua i els retrats dels costums i tradicions de la seua gent en relació al seu medi.

Un passeig entre Bellreguard, Rafelcofer i Potries, per un mar de tarongers que projecta la successió de parcel·les irrigades per les innombrables séquies i files; la concatenació de fileres rectilínies que dibuixen unes estructures geomètriques i l’explosió de colors i olors de la flor del taronger i de les taronges.

Informació Punt a Punt

Panells, Mapa i Fullet

Contacta’ns

La ruta urbana a Potries

Et proposem un agradable passeig per la ruta urbana de Potries visitant el singular edifici de l’Ajuntament, una casa palau datada cap a l’any 1600, antiga propietat de la poderosa família Borja. Continua pel carrer Boamit, amb evidents reminiscències d’un passat musulmà, per arribar a l’església parroquial dels sants Joans, de la fi del segle XVI, on es conserva una relíquia de sant Blai, patró de Potries. Aquest fet congrega milers de visitants en romeria durant la celebració del “Porrat” al mes de febrer. Des de la plaça de l’Església, pel carrer Major, arribaràs a la pintoresca plaça del País Valencià, continua pel carrer Sant Salvador, denominat antigament “Alfarería“, per les fàbriques de terrissa que hi havia. Trenca pel carrer Ermita per arribar a l’inici del Calvari, aleshores anima’t i puja pel costerut camí flanquejat de xiprers fins a l’ermita, construïda entre 1854 i 1865. Des d’ací les panoràmiques són espectaculars, una extensa planura envoltada de muntanyes s’estén fins a la mar. La ruta finalitza amb la visita al museu etnològic d’Àngel Domínguez, darrer vestigi d’una activitat mil·lenària al nostre poble.

Informació Punt a Punt

Panells, Mapa i Fullet

Entrades

Ruta guiada: 3,5 €

Ruta per a escolars: 2,5 €

Ruta de l’aigua + ruta urbana: 6 €

1 Ruta + entrada al museu: 5,5€

1 Ruta + entrada al museu (grups): 4€

Ubicació

Carrer del Cup, nº 6

Tel: 96 280 05 88

Extensió 5

cassoleria@potries.org

Contacta’ns

Cicloruta

La cicloruta amb bicicleta per Potries, enllaça amb la CR-84, oferint una ruta alternativa a través del nostre espai agrari, orientant el ciclista, i els visitants en general, per camins rurals tradicionals cap al nucli urbà de Potries, donant una completa informació de l’oferta turística i dels serveis que ofereix el municipi, així com dels enllaços amb altres rutes i propostes, com la futura Via Verda del Serpis que passa pel nostre municipi.

L’itinerari discorre per la partida rural de la Catorzena, situada en un sinuós meandre del riu Serpis. Un terreny quasi pla, a excepció dels marges del riu ocupats per terrasses de cultiu que conserven prodigiosos murs de pedra en sec. Hui domina el cultiu del taronger, encara que antigament sabem es va cultivar la vinya, l’olivera i fruiters, de fet la seua denominació prové de la quantitat del fruit que s’havia d’entregar al noble propietari del domini de la terra durant l’antic règim, la catorzena part.

Informació Punt a Punt

Panells, Mapa i Fullet

Contacta’ns

La ruta Entrearrels

“EntreArrels” és una iniciativa turística, mediambiental i històrica al voltant d’una quinzena d’arbres (i arbredes) emblemàtics de Potries. Proposa un recorregut per exemplars de gran bellesa i encant, cadascun amb una singularitat associada a la seua forma o dimensions, antiguitat, o fets històrics de què han estat testimoni.

Visita Entrearrels

Tota la informació al detall

Contacta’ns

© Copyright - Ajuntament Potries