,

L’òpera arriba a Potries de nou aquest estiu

Potries serà el municipi que rebrà “Les Arts Volant” el proper 5 de juliol

 

El proper dijous 5 de juliol, a les 22 hores, a la Plaça de l’Ajuntament de Potries, tindrà lloc la representació de l’òpera en viu “Bastià i Bastiana” de Mozart, dins el programa de Les Arts Volant, del Palau de les Arts Reina Sofia de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València

Les Arts Volant és un projecte d’innovació cultural que arrancà a l’estiu del 2017. Ara en 2018 catorze municipis, entre els quals s’hi troba Potries com a únic municipi de la Safor, es sumen al recorregut de Les Arts Volant, un projecte que ha fructificat gràcies a la conjuntura i la cooperació entre les diverses administracions, així com a l’esforç comú i l’entusiasme que han mostrat tots els ajuntaments implicats.

Les Arts Volant ha estat possible gràcies a la cooperació entre el Palau de les Arts, creador del projecte, i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, promotora i difusora d’aquestes representacions als pobles de les comarques valencianes, amb l’objectiu d’acostar l’òpera a la ciutadania i estimular l’afició de nous públics, perquè “solament així li podrem garantir un futur d’excel·lència i la professionalització sostinguda dels artistes. Volem contribuir a eixamplar l’horitzó de l’òpera més enllà de les catedrals del cant, volem fer-la més accessible, inclusiva, immersiva, perquè en dur-la als nostres pobles tot el món, sense cap condició, puga gaudir de la bellesa que l’envolta”, comentava el Diputat de Cultura, Xavier Rius, a la presentació del programa.

Inspirat en la companyia de teatre La Barraca, de Federico García Lorca, que va representar obres de teatre clàssic espanyol en més de 70 pobles durant els primers anys 30, Les Arts crea la seua companyia itinerant d’òpera que viatja en un gran camió preparat per a transformar-se en escenari a la seua arribada a la plaça de qualsevol localitat i, posteriorment, oferir una òpera en directe.

L’Alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, mostrava la seua satisfacció per poder rebre en aquesta segona edició el projecte a Potries: “Un dels nostres objectius de la nostra acció de govern ha estat apropar les manifestacions culturals als nostres veïns, i intentar que productes culturals de qualitat pogueren ser accessibles per a totes les potrieres i tots els potriers. L’òpera era una de dels disciplines que ja vàrem treballar l’any passat quan tinguérem una connexió via satèl·lit amb el Teatre Reial, que pogueren veure els nostres veïns en pantalla de grans dimensions i un magnífic so, quasi com si estiguérem en la platea del teatre, era una forma d’aproximar l’òpera a la ciutadania, enguany serà en viu i en directe, i estem més que satisfets per que el nostre poble puga gaudir d’aquesta excepcional producció”.

El títol escollit és una de les òperes més emotives i interessants del jove Mozart: “Bastià i Bastiana”. Una història d’amor entre dos joves que transcorre en un humil llogaret de pastors. Tots dos estan enamorats l’u de l’altre, però la inseguretat els farà recórrer -cadascun pel seu compte- al bruixot Cues perquè amb els seus poders màgics provoque que tots dos tornen a sentir atracció. Bastiana provocarà la gelosia de Bastià, fent-li creure que està enamorada d’un altre jove, i ell intentarà atraure la seua atenció amenaçant amb suïcidar-se. Al final es reconcilien i anuncien preparatius de noces.

L’òpera serà d’accés gratuït per a totes i tots els assistents i serà interpretada per cantants del “Centre Plácido Domingo” acompanyats al piano. A més, compta amb el suport de personal tècnic de Les Arts per a la posada en escena.

Potries, la Safor-Valldigna, 1 de juliol de 2018.