POTRIES PARTICIPA EN LA PRIMERA NIT VALENCIANA DE LA INVESTIGACIÓ.

El president del Consell, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han fet l’anunci al Museu de les Ciències d’aquesta fita de divulgació científica la qual tindrà lloc el pròxim 28 de setembre

 

La Generalitat Valenciana impulsa, per primera vegada, la celebració de la Nit Europea de la Investigació a la Comunitat Valenciana, la qual tindrà lloc el pròxim 28 de setembre alhora que en més de 300 ciutats d’àmbit comunitari de més de 30 països. El president del Consell, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han anunciat aquest matí al Museu de les Ciències l’organització d’aquesta fita de divulgació científica -l’objectiu de la qual és aproximar la ciència i la recerca a la ciutadania- amb el suport de les cinc universitats públiques valencianes, centres d’investigació en salut pública, el CSIC, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, les tres diputacions provincials, set ajuntaments i quatre fundacions.

La investigadora de l’INCLIVA i catedràtica d’Oncologia de la Universitat de València, Ana Lluch, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, també han participat en l’anunci oficial de la promoció de la Nit Europea de la Investigació, a més a més de representants de les diverses institucions que s’han implicat en l’elaboració d’aquest programa de divulgació de la ciència i la tecnologia, el qual inclourà unes quaranta activitats en set municipis del territori autonòmic. Science Bridges és el lema de la primera Nit Europea de la Investigació Valenciana, ja que la Generalitat Valenciana vol potenciar l’establiment de ponts i connexions entre la societat i la comunitat investigadora valenciana sobre ciència, salut, patrimoni i cultura, amb l’objectiu de celebrar també l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

La proposta liderada per la Generalitat Valenciana, ha estat promoguda per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, en concret, des de de la Direcció General d’Universitat, Investigació i Ciència i la Secretaria Autonòmica de Cultura, a més a més de comptar amb la implicació del Consorci de Museus de la Comunitat Valencia. S’hi han implicat les cinc universitats públiques valencianes –Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I i Universitat Miguel Hernández-, juntament amb el centres de recerca en salut de la capital valenciana, dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: Fisabio, INCLIVA, ISSLaFe, Fundació Investigació Hospital General i Fundació d’Investigació Príncipe Felipe. A més a més de centres de recerca d’àmbit estatal com ara el CSIC, mitjançant la seua delegació a la Comunitat Valenciana, i el Centre d’Investigació en Xarxa en Malalties Rares (CIBERER), integrat en l’Institut de Salut Pública Carlos III.

La Nit Europea de la Investigació Valenciana compta amb el suport de la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, la Direcció General de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat, la Secretaria Autonòmica de l’Agència Valenciana del Turisme i la Ciutat de les Arts i les Ciències. També de les tres diputacions valencianes, a través dels museus de Prehistòria de València, de Belles Arts de Castelló i MARQ d’Alacant i els ajuntaments de: València, Alacant, Castelló, Elx, Sagunt, Potries i Morella, pel seu vincle amb la cultura i patrimoni cultural reconegut per la Unesco. Per últim, hi han col·laborat la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats, la Fundació Oceanogràfic i la Fundació per al Foment d’Estudis Superiors.

En la presentació, la investigadora Ana Lluch ha explicat que és un motiu d’alegria i esperança que la Generalitat impulse aquest acte que se celebra de manera conjunta en 30 països. Lluch ha posat l’accent que cal atraure als joves a la ciència per a generar noves vocacions i ha destacat «el paper de les dones científiques per a superar el sostre de cristall que moltes dones patim. Hem d’animar a les joves al fet que siguen ambicioses i li perden la por a les carreres científiques, i estic convençuda que aquest esdeveniment serà un punt d’inflexió per a açò».

Per la seua banda, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha afirmat que «una de les grans virtuts d’aquesta iniciativa és que permet trencar el fals mite de que les universitats, i les científiques i els científics en general, vivim tancats en el nostre laboratori, en la nostra torre de marfil. No pot haver ciència sense contacte amb la societat per a la qual es crea aquesta. Hem d’apropar els laboratoris, els museus, els espais de recerca i estudi a totes i tots els ciutadans, per a que coneguen la important tasca que es fa, per a que sàpien a què es dediquen els seus impostos i, per suposat, per a que, en un exercici democràtic, pugn indicar-nos a què hem de dedicar els nostres esforços i quins han de ser els límits ètics de la recerca».

El conseller, Vicent Marzà, ha explicat que «amb aquesta iniciativa hem volgut establir ponts entre la investigació i la cultura. Per aquest motiu, hem integrat en la nostra proposta al Consorci de Museus com a organisme que coordina i impulsa el nostre patrimoni museístic al llarg de tot el territori i en col·laboració amb les diputacions i diversos ajuntaments». «Volem fomentar la transversalitat entre ciències bàsiques, ciències socials i humanes, recerca en salut, la cultura i el patrimoni; vol superar la dicotomia ciències/humanitats i apostar per la interdisciplinarietat» ha conclòs el conseller.

Per a tancar l’acte, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reivindicat la necessitat de signar un pacte estatal de la ciència ja que «Europa només té un camí de futur: apostar per la ciència, la tecnologia i la recerca». El president ha indicat que «la Generalitat ha augmentat gradualment la inversió en ciència malgrat les dificultats econòmiques i continuarem invertint en recerca bàsica» i ha recordat que durant la crisi la Comunitat Valenciana va perdre 1.200 investigadors, «que ara volem recuperar». Puig també ha posat l’accent en el paper fonamental que han de tenir les dones científiques per a deixar d’estar invisibilitzades i en la necessitat d’il·lusionar als joves amb la ciència.

VOCACIONS CIENTÍFIQUES I PERSPECTIVA DE GÈNERE

Des de 2005, la Unió Europea promou la celebració de la Nit Europea de la Investigació –European Researchers’ Night- amb la finalitat d’aproximar la figura de les investigadores i els investigadors a la ciutadania mitjançant activitats divulgatives, dinàmiques i amb un component lúdic. D’aquesta manera, es pretén atraure l’atenció de la societat cap a la ciència, especialment del públic jove per tal de fomentar vocacions per la ciència, tecnologia i la recerca. A més a més, la Nit Europea de la Investigació Valenciana mostra un compromís especial per fomentar la perspectiva de gènere en la ciència, és a dir, donar a conèixer la investigació liderada per dones al territori autonòmic.