,

La Cassoleria d’Àngel Domínguez obté el reconeixement de Museu de la Comunitat Valenciana

La jornada del 25 de maig de 2018, serà una fita important per al municipi de Potries des d’enguany, donat que en aquesta data apareixia al DOGV el reconeixement per part de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la “Cassoleria d’Àngel Domínguez”, com a Museu de la Comunitat Valenciana, en acomplir els requisits determinats el la Llei de Patrimoni Cultural Valencià.

Des de l’any 1998, en el qual es va obtindre el reconeixement de la Col·lecció Museogràfica Permanent de Ceràmica de Potries, aquesta ha estat una línea de treball que han seguit les diverses Corporacions Municipals de Potries d’una forma unànime.  D’aquesta forma a principis dels 2000, s’encarrega a l’ historiador saforenc, Albert Vàzquez, el projecte Museogràfic , que s’ubicaria a un contenidor amb una singularitat excepcional, com és la casa-taller de l’alfarer Àngel Domínguez, amb un alt valor patrimonial, donat que conserva intactes els vestigis de la seua dedicació a la ceràmica.

Després d’anys de recerca de suports i recursos, l’any 2011 s’aconsegueix el  del Programa de Fons Estructurals de la Unió Europea, i s’inicien les obres de recuperació i valorització de la Casa-Taller que hauria de ser el contenidor del futur museu. D’aquesta forma en agost de 2015, l’Ajuntament de Potries decideix traslladar la col·lecció museogràfica a la Cassoleria d’Àngel Domínguez, ja preparada per albergar un projecte museogràfic, i obrir les portes d’aquest futur museu per al gaudi de veïns i visitants.

Poc a poc, i ja amb la infraestructura ja en actiu, va millorar-se les instal·lacions museogràfiques, i es nomena a Borja Fuster, director de l’incipient projecte de Museu. L’objectiu era clar: iniciar el procediment de reconeixement com a Museu de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa aconseguir la fita inicial.

Un nou punt d’inici

El reconeixement atorga la categoria de Museu oficialment a la instal·lació i la integra de forma plena dins el Sistema Valencià de Museus, la qual cosa permetrà una millor difusió, així com una millor dotació de recursos.

L’Alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha manifestat la seua satisfacció, especialment perquè “just aquest any, 20 anys després del reconeixement de la col·lecció museogràfica, i just l’any que Potries és Capital Cultural Valenciana, arriba aquesta declaració, que posa al Museu-Cassoleria d’Àngel Domínguez al lloc on li correspon”. No obstant l’alcaldessa deixava palès que “aquesta fita era molt important per al projecte, però no és la fi, nosaltres creiem en un museu viu i canviant, i anirem millorant les instal·lacions museogràfiques, així com el projecte divulgatiu, perquè açò no és un punt i final, és un nou punt de partida i un estímul per a seguir treballant”.