Presentació

EL PORRAT DE SANT BLAI DE POTRIES

FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC DE VALÈNCIA, DATADA DEL SEGLE XVII

En molts estudis existeix l’afirmació que moltes festes formen part d’un ritual de protecció relacionat amb l’economia camperola o amb la salvaguarda d’elements vitals, i que per mitjà de la invocació sagrada ens assegurem una bona collita o la prevenció de malalties. Tenen aquestes festes el caràcter de romeria i se celebren al voltant d’un santuari o lloc sagrat, on s’instal·la una mena de fira, el porrat. La memòria popular ha substituït l’expressió que seria l’adequada per anomenar la festa, romeria, pel nom que rebia la fira que l’aprofitava, porrat. Pensem que molt probablement la paraula “porrat” derive del “porrateo” de les parades o, és a dir, la tradicional subhasta dels llocs de venda que s’instal·len als carrers adjacents al lloc sagrat on es venera el sant.

Al calendari festiu de la Safor poques festes tenen l’arrelament i acceptació popular del conegut Porrat de Sant Blai a Potries. Des de fa segles, i any darrere any, són milers les persones visitants que hi acudeixen al nostre municipi, per complir amb el ritual religiós. El costum és anar a l’església dels Sants Joans, on es conserva una relíquia del sant, per passar-se-la per la gola, mentre sentim cantar els gojos a sant Blai, i encendre-li una candela a la seua capella. D’aquesta manera es compleix amb el ritual de protecció perquè el sant ens guarexi dels mals de la gola.

L’onomàstica d’aquest sant i màrtir es commemora el dia 3 de febrer, i amb el pas dels anys, aquesta tradicional romeria s’ha convertit en un referent cultural i festiu al context territorial de les comarques centrals, constituint un dels principals esdeveniments d’interès de la nostra població. De fet, segons la resolució de 18 d’abril de 2007 de la Consellera de Turisme, les celebracions constitutives del Porrat de Sant Blai de Potries han estat declarades amb el títol honorífic de Festa d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana.