,

POTRIES DECLARA EL PORRAT BÉ DE RELLEVÀNCIA LOCAL

Amb aquesta decisió presa per unanimitat al seu Plenari Municipal el Porrat s’apropa un poc més a ser declarat Bé d’Interès Cultural (BIC). Un Porrat que al llarg de 4 segles ha sabut modernitzar-se des de la tradició i que amb la Capitalitat Cultural Valenciana ha aconseguit la seua projecció en tot el territori, així ho demostra la gran acceptació i participació d’activitats com el Blai Fest.

Potries (2/2/19). Potries declara el Porrat de Sant Blai com a Bé de Rellevància Local durant la celebració del seu Plenari Municipal per unanimitat de tots els seus regidors i regidores. Amb aquesta passa decidida l’Ajuntament posa els fonaments per a aconseguir que el Porrat puga ser declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) per part de la Generalitat Valenciana, com en repetides ocasions ha instat el Consell Valencià de Cultura i que després d’un llarg treball al consistori ara els esforços s’encaminen per a poder ser una realitat.

I és que el Porrat porta 410 anys celebrant-se de manera ininterrompuda a Potries, on ha estat un focus de pelegrinatge de veïns i veïnes d’altres poblacions que acudien a gaudir del mercat a l’aire lliure, però també per a participar de l’adoració a la Relíquia de Sant Blai o de les activitats lúdiques que sempre han existit al voltant del Porrat.

L’historiador Frederic Aparisi ha elaborat un informe en el que recopila de manera exhaustiva els orígens del Porrat i la devoció cap a la relíquia de Sant Blai. Entre els diferents fets destacats ressalta la hipòtesi que el culte arribaria a Potries entorn el 1609, data d’expulsió dels moriscos. Al segle XVI hi residien els Boamit, una família morisca, rica i molt influent pels seus negocis variats, que de ben segur van ostentar algun tipus d’autoritat pública però també religiosa a les comunitats locals on pertanyien. No és casual, doncs, que almenys des de 1611, Pere de Borja, aspirant a posseir els territoris de la baronia del Rebollet després d’una sèrie de complicats plets, s’instal·lara a Potries, just quan s’acabava de construir un palau rural precisament a la casa del costat dels Boamit, en el que avui és la casa Consistorial del municipi. Per a consolidar el seu prestigi davant dels possibles nous vassalls, Pere de Borja podria haver fet arribar la relíquia i el culte de sant Blai a Potries.

A més, la seua consolidació ve datada de lluny com es reflecteix a l’article de la publicació “El Litoral” de 1.881 on el corresponsal descriu la festa i bullici que hi ha a Potries durant la celebració del porrat de Sant Blai aquell any. Esta publicació arreplegada per Josep Enric Gonga en el seu llibre sobre les festes de la Safor és una de les primeres que trobem com a referències escrites on es cita expressament el Porrat de Sant Blai; ara bé, en una estampeta que actualment es conserva a la col·lecció d’imatges de l’Ajuntament, a la part de darrere, on consta la lletra dels gojos, i a manera de nota a peu de pàgina, figura aquest escrit: “El Ilmo. Sr. D. Andrés Mayoral, Arzobispo de Valencia, concedió 40 días de indulgencia a quien rezare al Santo un Padre nuestro y un Ave María con devoción”. Andrés Mayoral va exercir d’arquebisbe de València des de 1738 fins a 1769, per la qual cosa la celebració de la festa de sant Blai ja estaria consolidada a Potries entre aquestes dates de meitat o finals del segle XVIII, fins al punt que se li concediren indulgències als fidels que hi participaren devotament. Una referència que ens indica la consolidació històrica de la festa.

Un Porrat que ha sabut adaptar-se als temps i contar sempre amb la col·laboració de la ciutadania, no debades ha estat una festa coral on tothom ha participat de la seua execució, veïns i veïnes, però també associacions o comerços de Potries han fet d’aquesta cita tot un referent a la comarca i territori valencià. Mostra d’esta evolució la trobem en la denominada setmana escolar on molts xiquets i xiquetes hi aflueixen des d’altres localitats de la comarca, acompanyats pels seus mestres. Esta iniciativa s’ha convertit en una activitat tradicional del porrat, i que es realitza la setmana prèvia a la celebració dels grans actes d’este.

Una altra mostra d’esta modernització són totes les activitats que durant els dies del Porrat omplin Potries de música i espectacles per a totes les famílies. I enguany amb la inclusió del Blai Fest on grups com Els Catarres, Mafalda, La Fúmiga o Macondo PD hi seran presents per mostrar tot el potencial de la Capital Cultural Valenciana.