,

La figura de José Segrelles inaugura el Porrat de Sant Blai a Potries

Segrelles Porrat Potries 2019
  • Amb una exposició del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana sobre la figura d’un dels artistes valencians més importants del S.XX
  • Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries, i Josep Antoni Albert, alcalde d’Albaida, han destacat el repte de crear una mostra itinerant que recorrerà el territori valencià i que arranca a la Capital Cultural Valenciana de Potries

Potries (27-01-2019)-. El Porrat de Sant Blai de Potries ha arrancat les seues activitats culturals aquest cap de setmana. Des de fa uns anys aquesta fita ja és tot un referent a la comarca de la Safor, aprofitant el marc de la Capitalitat Cultural Valenciana s’ha buscat donar una passa més per emmarcar-la dins de les activitats ineludibles a tot el territori valencià. Un impuls que ha comptat amb el recolzament del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, qui ha organitzat l’exposició “José Segrelles & The Illustrated London News”. D’aquesta manera el Consorci segueix amb les iniciatives encetades per la Casa Museu José Segrelles, Albaida, dins de l’any que ha recordat a l’autor. Potries es converteix en la primera parada de l’exposició itinerant i ja es pot visitar a la Casa Consistorial fins al dia 24 de febrer.

L’alcaldessa de Potries Assumpta Domínguez junt a l’alcalde d’Albaida Josep Antoni Albert i el president de la Mancomunitat de Municipis de la Safor Tomàs Ferrandis han estat els encarregats d’inaugurar l’Exposició Homenatge a Segrelles, un dels artistes plàstics valencians més internacionals del segle XX. Els comissaris de l’exposició Susana Vilaplana i Juan Carlos Tormo han explicat la importància de Segrelles i la seua influència, fins i tot hui en dia pel·lícules com “El Laberinto del Fauno”, amb 3 Premis Òscar, reconeixen els seus creadors el paper de l’obra de l’artista d’Albaida a l’hora de dissenyar la seua atmosfera.

Per la seua banda Domínguez ha manifestat que “m’ha fet molt de goig fer realitat un somni, portar endavant aquesta iniciativa” ja que amb ella “aconseguim teixir aliances entre pobles menuts i les comarques, en este cas entre la Safor i la Vall d’Albaida”. Uns lligams que a més serveixen per fomentar la col·laboració entre els museus municipals d’ambdues localitats i ha volgut donar “les gràcies a la tasca mampresa pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana”. Fruit d’aquest sinèrgia naix l’exposició itinerant sobre la feina d’il·lustrador de Segrelles, com explica l’alcalde d’Albaida “amb Potries arranca el viatge de Segrelles per altres poblacions com l’altra Capital Cultural, Sagunt, o també València i Alcoi, entre d’altres” i així “puguen gaudir als pobles de l’obra d’un artista valencià internacional” considerat “pare d’artistes”.

La mostra “José Segrelles & The Illustrated London News” ha estat realitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el seu director José Luis Pérez Pont ha destacat que “malgrat a les moltes exposicions que s’han dedicat a la figura de l’autor de Les mil i una nits, esta és la primera vegada que es mostren reunits el conjunt d’il·lustracions de Segrelles per a la revista anglesa The Illustrated London News”.

Pérez Pont ha comunicat “el suport i la col·laboració del Consorci de Museus als Ajuntaments dels pobles i ciutats del territori valencià tant en el reconeixement i recuperació dels nostres artistes de segles passats com en la posada en valor del treball dels creadors actuals” i afegeix que “aquesta exposició sorgeix a iniciativa de la ciutat d’Albaida i de la Casa Museu José Segrelles i emprèn el seu viatge per les nostres comarques, de la mà del Consorci de Museus, a Potries, localitat amb la qual estem col·laborant en diferents projectes culturals amb motiu de la seua Capitalitat Cultural Valenciana”.

Però la pintura, a més, ha cobrat protagonisme amb “Art al carrer” on diferents balcons han estat engalanats amb teles realitzades per veïns i veïnes, associacions, i han arribat de pobles com Biar, Cocentaina o Petrer. Els llenços podran ser visitats durant tota la setmana i són un dels atractius del Porrat.

Teatre i literatura una vegada més s’han donat la mà gràcies a Tries Titelles. L’associació ha presentat el conte “Blai de Sebaste” que junt a la ja tradicional obra teatral “Sant Blai i la seua relíquia” apropen la figura del Sant al públic. Durant el Porrat es podran adquirir els llibres, així com de a representació de l’obra en diferents passes.

A més, ha hagut temps per a l’oci amb el Torneig de la Fallera Calavera on han participats joves de diferents pobles per a fer-se amb cartes especials del popular joc de cartes.

Per cloure els actes del cap de setmana el diumenge l’església parroquial dels Sants Joans va acollir l’Encontre de Cors, amb la participació de la Coral Sant Blai de Potries i Benirredrà i com a convidada especial va acudir a la cita el Cor de Cambra XV de Març de Tavernes de la Valldigna. Va estar una trobada molt emotiva on les persones assistents pogueren escoltar les millors veus de la comarca en un entorn immillorable. El Cor de Potries i Benirredrà ha aprofitat l’ocasió per recuperar la peça Potries, Bona Festa i Bon Porrat, amb lletra de Josep Piera i música de Jesús Debón, que feia 10 anys que no s’interpretava.

Des de l’Ajuntament de Potries es vol convidar a tot el món a participar del Porrat de Sant Blai i descobrir totes les seues activitats, ja que el Porrat s’ha convertit en molt més que un mercat de productes artesanals, és una proposta cultural de primer nivell que amb la Capitalitat Cultural Valenciana ha assolit nous reptes com ara el Blai Fest on participaran Els Catarres, Mafalda i La Fúmiga, tres dels millors grups del panorama musical actual.