,

Potries parada obligada en el viatge de l’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana

  • Potries i Sagunt, que exerceixen la capitalitat cultural valenciana, acolliran els primers cicles expositius
  • Petites exposicions compostes per un nombre reduït d’obres permeten un acostament més pròxim a la col·lecció
  • El Consorci de Museus presenta al Museu de la Cassoleria de Potries “Més enllà de l’objecte: narratives codificades”, composta per les obres de Teresa Cebrián, Mar Arza i Xavier Monsalvatje

Potries (08/11/18). La col·lecció d’art contemporani de la Generalitat Valenciana comença a Potries el seu recorregut pel territori valencià. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta al Museu de la Cassoleria d’Àngel Domínguez de Potries “Més enllà de l’objecte: narratives codificades”, la primera mostra d’una sèrie de cicles expositius compostos per algunes de les obres que formen part de la col·lecció i que visitaran diferents poblacions de Castelló, València i Alacant.

La Generalitat Valenciana va adquirir l’any passat un total de 33 obres sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques que reflexionen entorn de diferents qüestions de la nostra societat més pròxima. El temps i la memòria, plantejaments feministes, friccions entre la quotidianitat i la tecnologia, el binomi individu i societat, o la cultura de la sostenibilitat són algunes d’aquestes qüestions al voltant de les quals s’aniran conformant els cicles expositius, que s’adaptaran a les diferents seus.

Les exposicions es presenten a manera de petits gabinets formats per un nombre reduït de peces que permeten un acostament més pròxim a la col·lecció.

Amb aquest plantejament, la col·lecció es trasllada des de hui a Potries. El municipi de la Safor és, juntament amb Sagunt, capital cultural valenciana (CCV) fins a l’abril de 2019, motiu pel qual han sigut triades com les primeres seus per a allotjar les itineràncies d’aquesta col·lecció que acaba de nàixer.

El segell “capital cultural valenciana” és una distinció que atorga la Generalitat Valenciana anualment per a garantir la descentralització de l’oferta cultural pública, i al mateix temps, es reconeixen les poblacions en què es fa una aposta ferma per la cultura, en el cas de Potries molt centrada en la participació ciutadana.

Un cicle compost per tres exposicions i set artistes ocuparà el Museu de la Cassoleria de Potries des de hui fins al pròxim 6 de gener. “Més enllà de l’objecte: narratives codificades” (del 8 al 25 de novembre); “Història i memòria” (del 28 de novembre al 16 de desembre); i “Els altres paisatges” (del 19 de desembre al 6 de gener de 2019).

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha inaugurat aquest matí la primera exposició acompanyat per l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez.

L’alcaldessa ha agraït la presència del director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana en l’acte d’inauguració a Potries i ha expressat l’orgull que suposa “poder tenir aquesta exposició en el Museu Cassoleria d’Àngel Domínguez, perquè no és solament un museu, sinó un continent cultural on s’interrelacionen la tradició i l’avantguarda amb aquesta mostra d’art contemporani.” A més, també ha volgut destacar el fet que els visitants puguen interactuar amb els autors, “artistes de renom, que al mateix temps que estan exposant en les millors galeries del món, ho fan ara ací a Potries, en el món rural.”

Pérez Pont ha explicat que “la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat Valenciana sorgeix per la necessitat d’impulsar i revitalitzar el sector artístic valencià reconeixent els artistes i peces destacades que poden oferir una panoràmica de l’art contemporani actual”.

El director del Consorci de Museus ha destacat, així mateix, la importància d’aquesta col·lecció “com una eina per a acostar els nous llenguatges contemporanis a la ciutadania” i ha explicat que “al mateix temps es genera un patrimoni que permetrà deixar un llegat i una narració historicoartística de la creació actual per al futur”.

Amb l’objectiu d’aprofundir en l’estudi i la catalogació de les peces i treballar en la divulgació d’aquestes s’ha editat ja la primera d’una sèrie de publicacions que reuniran tot el conjunt artístic. D’altra banda, s’ha constituït un equip de comissariat per als diferents cicles expositius entorn del Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani Romà de la Calle i l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València.

En aquest sentit, Pérez Pont ha manifestat que “aquest grup de treball està integrat per joves que s’estan formant en l’àmbit de la crítica i del comissariat artístic, de manera que donem suport també a aquest sector professional adquirint una experiència que els serà útil en el desenvolupament de la seua carrera”.

En aquest primer cicle, comissariat per María Ramis, es presenten peces de diversos artistes que dialoguen entre si plantejant reflexions extrapolables en l’art contemporani en general. Al voltant dels objectes presentats es generen una sèrie de narratives codificades, històries contades i per contar, introspeccions des de la perspectiva personal i qüestionaments sobre l’objecte artístic en el context tecnològic actual.

En “Més enllà de l’objecte: narratives codificades”, les peces ‘El bolsón de las palabras’, de Teresa Cebrián, ‘El valor de les paraules’, de Mar Arza, i ‘Be careful what you wish for…’, de Xavier Monsalvatje, conformen un primer discurs entorn de la paraula.

Tot i que els formats en què es presenta l’objecte artístic han anat mutant des de les avantguardes del segle XX, moltes vegades el missatge ha romàs a través de la paraula. La falta de comunicació en un context de tecnologia aclaparadora genera codis que, de vegades, entremesclen la tradició i la contemporaneïtat. La imatge es juxtaposa de vegades amb la paraula i la completa, mentre que en altres moments, es generen codis per a contar històries. La paraula es trasllada a altres formats a què no estem acostumats i, de vegades, s’omet per a accentuar la seua espenta comunicativa.

Aquesta exposició és l’inici d’un conjunt d’itineràncies que portaran la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat Valenciana per diverses poblacions. En breu, a principi del pròxim mes de desembre, Sagunt inaugurarà el seu cicle expositiu.